En smartphone er en moderne mobiltelefon som har adgang til internet, apps, hurtige processorer og mere.

Hvad er en smartphone?

En smartphone er en smart eller intelligent telefon, som du kan installere ting på. Du kan typisk (meget) mere end bare foretage opkald og sende beskeder (sms) på den. En smartphone har også kalender og mulighed for at gå på internettet via mobildata eller Wi-Fi. Du kan også lave sjove GIFs direkte på din smartphone.

En smartphone har også en anden form for tastatur, end du ser på en almindelig fastnettelefon, og det kaldes for et QWERTY-tastatur.

Hvad adskiller en telefon fra en smartphone?

Et af de væsentligste punkter hvor en smartphone adskiller sig fra en almindelig telefon er, at en smartphone så at sige kan multitaske, det vil sige køre med flere apps (programmer og spil) på samme tid ligesom en computer. Du kan med en smartphone også tage billeder, høre musik, gå på nettet via en browser samt læse og sende mails.

Hvad er en typisk smartphone udstyret med?

En typisk smartphone er udstyret med en touchskærm - en skærm, du kan trykke på og bruge med fingrene, særlige programmer (apps), og du kan få internetadgang via Wi-Fi eller forskellige typer af mobildata som f.eks. 3G og 4G – hvor meget data du kan bruge om måneden, afhænger af, hvilket mobilabonnement du har. Du kan selv installere og slette (de fleste) apps på en smartphone

Specielt QWERTY-tastatur på din smartphone

Helt grundlæggende er tastaturet, også på nye smartphones, et gammelt tastatur fra skrivemaskinernes tid. Navnet på tastaturet kommer fra de første seks bogstaver øverst til venstre på tastaturet – altså Q, W, E, R, T og Y. Tastaturet er oprindeligt lavet til skrivemaskiner, og er designet til, at du kan skrive meget hurtigt, hvis du bruger begge hænder.