OLED teknologien består af organiske lysdioder, hvor det øverste lag er organisk, og de kan laves ekstremt tynde, bøjelige og gennemsigtige.

Hvad er OLED?

OLED er en særlig type lysdioder, der især bruges i mobilskærme og V-skærme. OLED betyder Organic Light Emitting Diode, eller på dansk organisk lysdiode, og det er en variant af lysdioder, hvor det øverste lag er organisk – en karbonforbindelse.

Problemet med almindelige lysdioder er, at det godt kan bruges i skærme, men det er kun i rigtig store skærme, de kan bruges – eksempelvis i sportsarenaer. Organiske lysdioder kan serieproduceres billigt, og en typisk OLED-skærm består af en meget tynd film af organisk materiale, der aktiveres ved hjælp af to elektriske komponenter, og de kan altså også bruges i ”små” skærme til smartphones som eksempelvis AMOLED-skærme.

I én pixel i en OLED-skærm er der faktisk tre organiske lysdioder – eller sub-pixels – rød, grøn og blå. Disse tre sub-pixels kan tændes og slukkes, så de tilsammen giver alle tænkelige typer farver i høj opløsning.

Fordele og ulemper ved OLED

Ligesom andre skærme har OLED-skærme både fordele og ulemper, du eventuelt kan bruge som benchmarks, når du skal vælge ny hardware.

Fordele og ulemper ved OLED:

·         OLED-skærme kan potentielt bliver billigere at producere end eksisterende skærmteknologier.

·         Sammenlignet med en typisk LCD-skærm er strømforbruget for en OLED-skærm mindre end halvdelen.

·         OLED-skærme kan laves meget tynde, da de kun består af fire tynde lag samt et støttelag på hver side.

·         OLED-skærme kan ikke vise et billede uden at lyse – modsat LCD skærme. Det gør dem uegnet til regnemaskiner og digitalure pga. energiforbruget.

·         Levetiden for OLED-skærme mangler stadig lidt – især de blå organiske lysdioder. OLED-teknologien vil dog langsomt nærme sig LED-teknologien, der kan holde i op til 10 år.

Produktionsmetoden af OLED-skærme giver ekstremt tynde, bøjelige og gennemsigtige skærme.