Opløsningen på en skærm fortæller dig, hvor mange pixels der er på skærmen (vandrette pixels x lodrette linjer)

Den almindelige definition på opløsning i billeder

Billedopløsning er hvor mange detaljer et billede indeholder. Vi taler altså om antallet af pixels per tomme, der giver dig en indikation på hvor mange detaljer, der kan gengives. Det er blandt andet derfor, at du ofte kan se en opløsning vist som højde x bredde – 1920 x 1080 er for eksempel Full HD.

Opløsning afhænger også af hardware, som for eksempelvis skærme - LCD, LED, AMOLED og Retina.

Med hensyn til kameraer så bruges begrebet megapixels ofte, når der skal fortælles om, hvor godt kameraet på dit device er. Hvis et digitalt billede er 2064 x 1548 pixels, giver det 3.195.072 pixels – 3.2 megapixels.

PPI er også vigtigt

PPI angiver en form for digital opløsning på et billede ved at angive antallet af pixels per tomme, men når vi snakker digitale billeder, så fortæller selve enheden PPI ikke noget om billedets opløsning. Det afhænger nemlig også af billedets størrelse. Hvis et billede f.eks. har 300 PPI, så har det 300 pixels for hver tomme billedet er højt og bredt.

Så stor er opløsningen på smartphones

Der findes utrolig mange forskellige opløsninger i dag. Der findes opløsninger på helt op til 16K (15360 x 8640), men det er 2K-skærme på devices (2048 x 1080), der har den højest mulige opløsning i øjeblikket. 4K-skærme (4096 x 2160) er under udvikling, men der vil gå en rum tid, inden du kan købe smartphones og phablets med 4K-opløsning.