Tager du billeder eller optager video, mens du dyrker sport eller lign., kan optisk billedstabilisering bruges til at fokusere og minmere rystelser.

Med de mest avancerede linser og sensorer og et hav af megapixels er de moderne mobilkameraer spækket med teknologi, der skal sikre billeder i høj kvalitet. En af de vigtigste faktorer for at sikre dette, er dog den optisk billedstabilisering, der er en nyttig kamerateknik, som forøger stabiliseringen og dermed fjerner uskarphed som følge af kamerarystelser. Det betyder, at der kan tages skarpere billeder med længere lukketider og i svagere lys.

OIS – optical image stabilizer

Du vil ofte støde på betegnelsen OIS i forbindelse med optisk billedstabilisering. Det er den engelske forkortelse for teknikken, som begyndte at blive klemt ned i lommekameraer i midten af 2000’erne, mens teknologien for alvor fandt vej til smartphones i starten af 2010’erne. I dag findes de i stort set alle nye smartphone-modeller – HTC lancerede sågar den første smartphone med OIS i kameraerne både foran og bagpå med HTC 10 i 2016.

Sådan fungerer optisk billedstabilisering

Helt forsimplet fortalt er optisk billedstabilisering en teknik, som typisk fungerer på to måder. Enten kan linsen være ophængt i en slags dæmpningsmekanismer, så den undgår påvirkninger fra små rystelser, når billederne tages, eller også er sensoren i kameraet blevet stabiliseret med dæmpningsmekanismer. Det holder den stabil, selvom kameraet bliver rystet en smule. Dæmpningsmekanismer kan være små servomotorer, mekaniske fjedre eller elektromagnetiske spoler, som kompenserer for eller dæmper rystelser.

Sådan bruger du optisk billedstabilisering

I mange af de nyeste smartphones fra eksempelvis Apple, Samsung og Sony er OIS en fast bestanddel af kameraets funktioner, og den optiske billedstabilisering er som regel automatisk slået til som en del af fabriksindstillingerne, hvorfor funktionen er i brug, uden at du skal gøre noget. Skal du slå optisk billedstabilisering fra eller til, skal du gå ind i dit kameras indstillinger, hvor du manuelt kan til- og fravælge funktionen.