En cache fungerer som en form for mellemstation for data, hvor din processor, browser etc. kan hente data direkte – på den måde får du et hurtigere device og dataforbindelse.

Hvad betyder cache?

En cache bruges i flere forskellige elektroniske sammenhænge. Cachen er en form for elektronikenhed (i alt fra smartphones, tablets, computere og routere), der helt simpelt fungerer som et mellemlager, som eksempelvis processoren i dit device kan bruge til midlertidige beregninger.

En cache er lavet ud fra en formodning om, at data der lige er blevet læst, oftest skal læses igen snart. Når du er på internettet – uanset om det er via Wi-Fi eller mobildata – vil du kunne se siden hurtigere anden gang. Det er fordi, at alle tekst- og billedfiler bliver gemt i cachen, så de kan tilgås hurtigere næste gang.

Du får altså en hurtigere og bedre oplevelse pga. cachen, da din browser ikke skal hente hele hjemmesiden hver gang, men bare tilgå det fra cachen på din harddisk. Den henter herfra, indtil næste opdatering af hjemmesiden.

Sådan sletter og rydder du din cache på mobilen

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at når du sletter ting fra din cache, er det kun midlertidige filer, du sletter. Der er altså ikke tale om, at du kan gøre nogen skade på dit device, men du frigiver derimod plads i din RAM-hukommelse.  

Sådan rydder du din cache:

·         Android – tryk på: menu -> indstillinger -> programmer -> administrer programmer -> ”ryd cache” - i selve app’en.

iOS:
- I Safari (indbyggede browser) i dine indstillinger med ”fjern tidligere besøgte sider”  
- I apps: tryk på: indstillinger -> generelt -> brug - se hvilke apps, der bruger meget data -> slet og geninstaller disse.