En PIN-kode er en kode på typisk fire bogstaver, du skal indtaste på dit device for at kunne bruge det. Det er på den måde med til at beskytte eksempelvis din mobil eller tablet, så andre ikke kan få adgang til dem, medmindre du har givet dem lov.

Hvad er en PIN-kode?

PIN-kode er en forkortelse for Personal Identification Number, og den er oftest på fire cifre – den kan dog sagtens være på flere. En PIN-kode er en personlig kode, du skal bruge på blandt andet smartphones, netbank og betalinsløsninger som Samsung Pay og MobilePay.

Du kan sige, at en PIN-kode bruges til at bekræfte, at du er ejeren af din mobil, phablet eller tablet. En PIN-kode bruges typisk i forbindelse med et brugernavn eller bruger-ID, og du kan ikke identificeres på din PIN-kode alene på trods af navnet.

Det gør en PIN-kode

En PIN-kode beskytter blandt andet dit SIM-kort mod uautoriseret brug - f.eks. i forbindelse med tyveri. Du skal typisk indtaste en PIN-kode, når du sætter dit SIM-kort i, og starter dit device for første gang. Denne kan du herefter ændre, så du har en helt personlig PIN-kode, som kun du kender.

Du kan nogle gange undgå at taste din pinkode, hvis du kan aktivere lås (og åbn op) med fingeraftryk. Din ”PIN-kode” kan faktisk også består af dit ansigt. Det lyder måske underligt, men de nyeste mobiltelefoner fra Apple bruger Face ID. Her genkender mobilen dit ansigt, og så låses mobilen op – helt uden at du taster noget.

Hvis du ikke har PIN-koden til systemet, du ønsker at tilgå, eller du har glemt den, vil du typisk blive låst ude af dit devices styresystem efter tre forsøg. Så skal du i stedet bruge en PUK-kode.

Hvis du taster PIN-koden forkert tre gange

Hvis du af en eller anden grund taster din PIN-kode forkert tre gange, kan du stadig tilgå eksempelvis din smartphone. Du skal dog først have fat i en anden kode – PUK-koden.

En PUK-kode sørger nemlig for, at du kan forsøge at taste din PIN-kode ind igen. Det er derfor vigtigt, at du gemmer denne.