Face ID er en ny sikkerhedsfeature, der erstatter Touch ID på iPhone X. Teknologien skanner dit ansigt, som den laver en 3D-model af vha. avanceret kunstig intelligens. Denne model bruger den til at genkende dit ansigt og låse mobilen op på under ét sekund. Face ID er 20 gange mere sikkert end Touch ID.

Hvad er Face ID

Face ID er en ny sikkerhedsfeature på iPhone X, der erstatter Touch ID, så du kan låse din iPhone op med ansigtet. Teknologien bruger avanceret teknologi til at skanne dit ansigt, som den laver en 3D-model af vha. kameraer og sensorer i TrueDepth-kamerasystemet øverst på iPhone X. Dermed er der ikke brug for den traditionelle PIN-kode længere.

Det er både nemt, hurtigt og sikkert. Du skal bare kigge på din mobil med åbne øjne, swipe op, og så er du i gang. Det tager et par minutter at sætte op, og du bliver guidet gennem hele forløbet. Du kan kun registrere ét ansigt med Face ID mod flere personer med Touch ID (lås op med fingeraftryk).

Den nye teknologi er kompatibel med bl.a. Apple Pay, så du kan betale på få sekunder. Face ID bruges, når du skal godkende Apple Pay-betalinger, og det hele foregår automatisk.

20 gange mere sikkert

Sikkerheden har fået et nøk op med den nye teknologi. Chancen for at en komplet fremmed vil kunne låse din mobil op er 1.000.000:1 med Face ID. Det er altså 20 gange mere sikkert end Touch ID, hvor chancen er 50.000:1. Du kan også låse op med dit kodeord, hvis Face ID ikke virker.

Apple har fået hjælp af Hollywood-eksperter til at øge sikkerheden. De testede teknologien, så den avancerede kunstige intelligens lærte at adskille rigtige ansigter fra masker og makeup. Du skal heller ikke være nervøs for at et print af dit ansigt virker. Teknologien skanner nemlig i 3D.

Al data bliver på mobilen ligesom med Touch ID. Der sendes ikke data til en sky, der kan opfanges af uvedkommende. 3D-modellen af dit ansigt gemmes i hardwaren i en såkaldt ”enklave”, som ikke kan tilgås af andre pga. kryptering.

Sådan virker Face ID

Helt overordnet fungerer Face ID ved, at mobilen skanner dit ansigt. Når den ”genkender” et ansigt, låser den mobilen op. Kigger du ikke direkte på den, låses den ikke op.

• Dit ansigt skannes løbende, og når du kigger på mobilen, åbnes den med det samme
• Punktprojektoren laver et kort over dit ansigt vha. mere end 30.000 punkter
• Det infrarøde kamera læser dette kort, og sender data til A11 Bionic-processoren til godkendelse
• Mobilen låses op, hvis kortet matcher med ansigtet gemt under opsætningen
• Hængelåsen går fra lukket til åben
• Swipe op for at bruge mobilen

Alt dette tager under ét sekund. Teknologierne er samlet i TrueDepth-kamerasystemet øverst på forsiden af iPhone X. Det er den mest avancerede teknologi, Apple nogensinde har udviklet.

Når først teknologien genkender dig, vil den også virke, selvom du ændrer dit udseende. Den kan eksempelvis genkende dig, selvom du tager briller, hat eller halstørklæde på. Hvis det er mørkt, bruger teknologien en ”flood illuminator”, så det infrarøde kamera kan aflæse prikkerne.