GHz er en forkortelse for gigahertz, og det bruges til at angive, hvor hurtig en processor i din smartphone, phablet, tablet og computer er.

Hvad betyder GHz - gigahertz

GHz er en forkortelse for gigahertz, og det er en måleenhed, der definerer klokfrekvensen i din processor – men hvad betyder det så? Gigahertz angiver egentlig helt simpelt antallet af beregninger din processor kan udføre på ét sekund. Helt grundlæggende kan du sige, at dit device bliver hurtigere, jo flere gigahertz det har.

At en processor har eksempelvis 1 gigahertz betyder, at den har 1 milliard hertz – eller cyklusser per sekund. Antallet af gigahertz i en processor afgører, hvor hurtigt processoren kan læse information – altså hvor hurtig eksempelvis din phablet eller tablet er.

Hertz – og gigahertz – er den internationale betegnelse for hastigheden på din CPU (processor). Det er derfor nemt at sammenligne, hvor hurtigt forskellige devices er, hvis du bruger dette som et benchmark.

Gigahertz og processor-hastighed

Nu hvor vi har fastslået, hvad gigahertz er, og hvad det egentlig betyder, så er der en anden ting, der er vigtig at vide – hvor mange gigahertz behøver du egentlig i et device?

Typisk vil de fleste smartphones være udstyret med omkring 2 GHz, og det er ofte mere end rigeligt. En god tommelfingerregel er, at et GHz-niveau omkring 1.6-2.5 vil dække de flestes behov.

Fra hertz til terrahertz

Vi er der ikke helt endnu, men terrahertz er ved at blive lavet. En terrahertz er 1.000 gigahertz, og der vil gå lang tid før, du kan få denne hastighed i håndholdte devices, men ikke så lang tid i computere.

·         Kilohertz (kHz) – 10 i 3 potens (10 x 10 x 10) hertz.

·         Megahertz (MHz) – 10 i 6 potens hertz.

·         Gigahertz (GHz) – 10 i 9 potens hertz. 

·         Terrahertz (THz) – 10 i 12 potens hertz.