GPS er teknologies som bruges, når du finder vej med din telefon i apps som Google Maps.

Hvad betyder GPS?

GPS er en forkortelse for Global Positioning System. og det virker ikke kun på landjorden, men også i vandet og luften, hvor systemet kan bestemme din position, fart og tid hele året rundt via avanceret hardware og software. Det er en måde, hvorpå du kan finde ud af, hvor præcis du er i verden, samt hvordan du finder fra A til B via eksempelvis din telefon eller tablet. GPS kan bruges af et ubegrænset antal brugere – det er gratis for alle at bruge det.

Sådan virker GPS

I en højde på ca. 19.300 kilometer over jorden befinder 27 navigationssatelitter, som hver især har en radiosender samt et atomur – der kan angive tiden med en nøjagtighed på tre milliardtedele af et sekund. Der vil altid være mindst fire satellitter i horisonten, da din smartphone eller tablet skal bruge signal fra mindst tre satellitter, hvis de skal kunne udregne din position. En GPS modtager er passiv modtager af signalet, hvilket betyder, at den ikke sender mobildata den anden vej.

Udstyr med GPS

I dag kan du få en masse forskellige udstyr med GPS indbygget i dem. Der er bl.a. indbygget GPS i de fleste smartphones og tablets i dag samt i mange biler. GPS'en i mobilen bruges blandt andet i eksempelvis Instagram-appen til at vælge den rette lokation. Det er GPS, du bruger i din bil, når du har dit navigationsanlæg i brug. Du kan også bruge GPS til at tyverisikre din båd, bil, cykel, smartphone og tablet, uden at du behøver det store tekniske kendskab.