USB (Universal Serial Bus) er et grundlæggende et system, der gør dataoverførsel mellem computerkomponenter muligt.Det lyder som et meget kompliceret system, men det er nemt at bruge i praksis.

Hvad er USB?

USB er en forkortelse for Universal Serial Bus. Det betyder, at en USB er en datakommunikationsbus – et system, der overfører data mellem computerkomponenter som for eksempel hukommelseskort, computere, modemmer og anden hardware.

USB findes på de fleste computeres bundkort – rygraden i computeren – og den afløste serielle og parallelle porte.

Forskellige typer USB-stik

Når vi snakker USB, taler vi ikke om ét USB-stik men flere. Der er også forskellige typer USB afhængig af udstyret, det er tilknyttet.

De typiske USB hastighedsvarianter:

·         USB 1.0/1.1 lavhastighed 1.5 Mbit/s – primært til mus, tastatur og modem.

·         USB 1.01/1.1 højhastighed 12 Mbit/s – primært til eksterne-/interne harddiske og dvd-drev.

·         USB 2.0 højhastighed 480 mbit/s - primært til eksterne-/interne harddiske og dvd-drev.

·         USB 3.0 højhastighed 4.86 GB/s (også kaldet SuperSpeed USB) - primært til eksterne-/interne harddiske og dvd-drev.

Der findes også trådløs USB (WUSB), og det fungerer på samme måde som Bluetooth, hvor data overføres trådløst mellem to enheder på kort afstand - 480 Mbit/s indenfor 3 meter samt 110 Mbit/s indenfor 10 meter.

USB-C – genialt på flere måder

Det mest specielle ved USB Type C er, at det er reversibelt, altså at det er vendbart, og dermed ikke kan vendes forkert. USB-C er også glimrende til at overføre strøm i store mængder.

USB Type C er et tovejs-kabel, og det betyder helt simpelt, at du både kan aflade og oplade smartphones – altså kan du oplade en telefon med en anden telefon, hvis begge har en USB-C port og stik. Der findes allerede flere smartphones med USB-C stik, og det vil højst sandsynligt erstatte de tidligere opladerstik.