5G er en datateknologi, som er hurtigere end 4G, og hvor du vil kunne hente film på under ét sekund.

Hvad er 5G?

5G er en ny slags netværk, der er meget hurtigere end både 3G og 4G. Vi har i dag 4G-netværk over det meste af Danmark. Det forventes, at femte generation af mobilnetværk bliver ca. 100 gange hurtigere, end det netværk du bruger i dag. Det vil eksempelvis blive muligt at downloade en hel film på under ét sekund.

Forventede hastigheder på 5G-netværket:

·         Teoretisk hastighed på 10 Gbit/s.

·         LTE-specifikation på 300 Mbit/s download og 75 Mbit/s upload.

Det er måske svært at forholde sig til ovenstående tal uden noget at sammenligne med. I dag kan du med 4G LTE-netværket eksempelvis opnå hastigheder på 80-100 Mbit/s. Der bliver altså tale om en væsentlig forbedring med 5G.

Hvornår får vi 5G netværk i Danmark?

Der går dog noget tid, inden de hurtige hastigheder på mobilnetværket kommer til Danmark. Først skal standarderne på plads – så alle devices kan bruge det samme 5G-netværk, ligesom tilfældet i dag er med 4G-netværket.

Det forventes, at du kan få 5G net i Danmark i 2020. Der går altså nogen tid endnu, inden du kan hente film på få sekunder samt generelt downloade og uploade med høje hastigheder. I mellemtiden må vi ”nøjes med” 4G, som forventes at ramme hastigheder på 1 Gbit/s.

Derfor er et 5G net interessant

Det er ikke kun selve hastigheden på dine devices, der gør 5G interessant. Flere og flere maskiner og komponenter får trådløse forbindelser og sensorer. Kravene til så mange trådløse enheder forsøger 5G-netværket også at løse.

Det bliver blandt andet muligt at koble flere enheder på 5G-netværket, end det var muligt med 4G-netværket. Alt i alt får vi et større, hurtigere og mere intelligent netværk, når 5G rammer Danmark.