UI (User Interface), også kaldet brugergrænseflade, forbinder bruger og maskine. Brugergrænsefladen kan være hardware såvel som software, og den må ikke forveksles med et styresystem.

Hvad er UI?

UI er der, hvor mennesket interagerer med en bestemt type maskine, som eksempelvis en smartphone, tablet, computer, software samt systemet generelt. På engelsk kaldes brugergrænseflade for User Interface – det er her fra forkortelsen UI stammer fra. Du kan kalde brugergrænsefladen for bindeledet mellem et system og dets bruger, og det bruges typisk omkring dialogen mellem en bruger og et it-system.

Brugergrænsefladen tilbyder:

·         Inddata – tillader brugeren at styre systemet.

·         Uddata – tillader systemet at informere brugeren (nogle kalder også dette for feedback).

Helt grundlæggende er brugergrænsefladen alt det, du som bruger kommer i kontakt med. Med hensyn til et it-system vil det for eksempelvis kunne være: skærmbilleder, tastatur og mus. Det er altså både fysiske og virtuelle elementer, der kan udgøre en brugergrænseflade.

Grafisk brugergrænseflade

Nå vi snakker grafisk brugergrænseflade, så er det kun det grafiske, som navnet antyder, vi beskæftiger os med. På eksempelvis en phablet er det den grafiske grænseflade, der formidler og præsenterer brugerens interageren med en computer.

På alle devices vil der være tale om, at grænsefladen præsenteres på en skærm, og den består af tekst såvel som grafik - har du eksempelvis en AMOLED-skærm, vil alle de grafiske elementer på skærmen være brugergrænsefladen.

Forskellen på brugergrænseflade og styresystem

Forskellen mellem en brugergrænseflade og et styresystem er ret simpel. Et styresystem er et stykke software i dit device, og det opererer, så at sige, i kulisserne.
En brugergrænseflade kan være både software og hardware (et program og eksempelvis en mus). Du kan sige at brugergrænsefladen på et device ligger som et lag oven på styresystemet.