LUX bruges til at måle lysintensiteten på en flade eller i et rum.

Hvad er lux?

LUX er en international enhed for belysningsstyrke. Den tekniske betegnelse for LUX er, at det er lysflux per arealenhed – men hvad betyder det egentlig? Det er helt grundlæggende, hvor meget lys der rammer en flade. Den kan også kaldes for lysintensiteten.

Det må ikke forveksles med ”lumen”, som er betegnelsen for den totale mængde lys, der udsendes fra en lyskilde. Lyskilden kunne eksempelvis være flash-funktionen på et mobilkamera. LUX bruges til at måle, hvor lyst der er i f.eks. et kontorlokale.

Eksempler på antallet af LUX

Det kan være svært at forholde sig til enheden (og mængderne), hvis du ikke har noget at sammenligne med. Nedenfor kan du se belysningsstyrken – antallet af LUX – i flere forskellige situationer.

Eksempler på antallet af lux i dagligdagen:

·         Overskyet aftenhimmel ved nymåne – 0.0001 LUX

·         Almindeligt stearinlys i ca. 1 meters afstand – 1 LUX

·         Grænsen for tusmørke under klar himmel – 3.4 LUX

·         Overskyet dag (tv-studie-belysning) – 1000 LUX

·         Fuldt dagslys (indirekte) – 10.000-25.000 LUX

·         Direkte sollys – 32.000-100.000 LUX

Hvis du sidder i et kontorlokale, bør der være 200 LUX som standardbelysning, og 500 LUX hvis du læser meget i løbet af en arbejdsdag.

Det betyder lux i hardware

Når du bruger din mobiltelefon eller din tablet til at tage billeder med, kan antallet være afgørende for, om du får et godt billede eller ej. Som med alt anden hardware er der forskel på, hvor følsomme sensorerne i kameraet er. Der kan også være forskel på, hvor mørk en AMOLED-skærm og LCD-skærm kan blive.

Lyset fra din smartphone kan også have en indvirkning på, hvor godt du sover. Hold din mobil ca. 50 centimeter fra ansigtet, når der er et par timer til, du skal sove.