USB-C er et såkaldt vendbart stik, du kan overføre både data og oplade din smartphone med. USB Type C har få begrænsninger, og du kan også overføre lyd og billeder med det.

Hvad er USB-C?

USB-C er et vendbart stik, der gør det muligt at overføre data med helt op til 10 Gbit/sek - hvilket er mere end dobbelt så meget som de tidligere USB-udgaver. Det er nemt at bruge, da det er lige meget, hvordan du vender det, når du sætter det i dit device – ligesom Apples Lightning-kabel. 

Det kan du overføre med et USB Type-C-stik:


• Data

• Strøm

• Lyd

• Billede


Standardstikket kan bruges til både mobiltelefoner, tablets og tynde bærbare. Det kan overføre strøm, data, lyd og billede, så du kun skal bruge ét stik i fremtiden. Du kan bl.a. køre flere skærme med 4K-opløsning med stikket.

Brug USB Type-C som både oplader- og datastik

Tidligere skulle du bruge flere forskellige stik til opladning og dataoverførsel. Du skulle bl.a. både have et ladekabel samt et datakabel, hvis du ville tilslutte en skærm til din computer, og du ville lade din computer op.

Med USB Type-C-stikket er der kun brug for ét stik i computeren. Med det kan du tilslutte bl.a. skærm og printer, og du kan oplade det via samme stik. Det vil også blive det foretrukne stik til wearables i fremtiden.

Hvem bruger USB-C?

Mange af de store producenter har lavet smartphones med stikket. Det var dog den ukendte kinesiske producent, LeTV, der præsenterede verdens første smartphone med det USB Type-C-stikket.

Udvalgte devices med USB-C:


Huawei P10

Samsung Galaxy S8

Sony Xperia XZ Premium

Samsung Galaxy Tab S3


Apple bruger en speciel udgave af stikket kaldet Lightning.